Güneş Enerjisi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
04-09-2021
11:30
Çocuklarımızdan emanet aldığımız doğamızı ve dünyamızı korumak için son yıllarda insanlık olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye başladık. Ancak bugünü ve geleceğimizi güvence altına almak ve evlatlarımızın hayvanları sadece kitaplarda değil doğada da görebilmesini istiyorsak daha fazlasını yapmalıyız.
İnsanlık güneş enerjisinin çözüm olabileceğini ilk defa New York Times’ın 4 Nisan 1931 tarihli makalesinde duydu. 90 yıl sonra bugün, milyonlarca ev güneş enerjisiyle aydınlanıyor, aynı zamanda pek çok iş yeri de aynı enerjiyi kullanarak insanlığa katkı sağlıyor.
Güneş Enerjisi Nedir?
Güneş enerjisi, güneşten gelen ışığın özel olarak üretilmiş paneller üzerinde elektrik akımı oluşturmasıyla oluşur. Zararlı gaz salınımı yapmayan ve dolayısıyla doğa dostu olan bu enerji çeşidi, geleceğin kaynağı olarak görülüyor. Ancak merak etmeyin! Nasa’nın verilerine göre Güneş’in daha 6.5 milyar yıl ömrü var. Yani güneş enerjisi, fosil veya nükleer yakıtlar gibi insan tüketimi ile sonu gelebilecek bir kaynak değil.Güneş Enerjisinden Nasıl Faydalanılır?
Güneş enerjisinden faydalanabilmek tahmin ettiğinizden çok daha basit. Bol güneş gören bir çatı veya herhangi bir yüzey ve bir güneş paneli işinizi görecektir. Zaten ülkemiz, yıllık 2640 saatlik güneşlenme süresi ile Akdeniz’in en fazla güneş alan ülkeleri arasında. Bu da güneş enerjisi kullanmayı daha verimli ve mantıklı bir çözüm haline getiriyor.
Aynı zamanda, gelişen teknolojiyle birlikte artık bulutlu günlerde de güneş panellerinden faydalanmak mümkün. Bulutlar güneşin önüne geçse dahi dünya güneş ışınlarından faydalanabilir ve yeni güneş panelleri bu ışınları en verimli şekilde kullanarak elektriğe ve ısıya dönüştürebilir.
Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir?
Günümüzde fosil yakıtları kullandığımız her alanda güneş enerjisinden yararlanabiliriz. Özellikle ısıtma, fosil yakıtların en çok kullanıldığı alanlardan biri. Çünkü evlerimizde yaptığımız çamaşır yıkama, yemek yapma ve duş alma gibi gündelik aktivitelerde, tarım alanlarının sulama sistemlerinde, seralarda ve benzeri birçok alanda düzenli olarak ısıtmaya ihtiyaç duyuyoruz. İşte bu yüzden güneş paneli sistemleri, güneş enerjisini ısıya dönüştürerek yenilenemeyen doğal kaynaklara olan bağlılığımızı azaltıyor, hem düşük maliyeti hem de sıfır karbon salımı özelliğiyle doğa dostu bir çözüm sunuyor.
Güneş enerjisine en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri de trafik. Gündüz sürekli güneş ışığına maruz kaldığımız trafikte sokak ve işaret lambalarının güneş enerjisinden yararlanmasını sağlayarak ülke genelinde elektrik, dolayısıyla fosil yakıt tüketimini azaltabiliriz.
Güneş enerjisinin kullanım alanları yalnızca gündelik aktiviteler ile sınırlı değil. Güneş panelleri; fabrikalar, organize sanayi bölgeleri, soğuk hava depoları, hastaneler, AVM’ler ve dükkanlar gibi birçok endüstri ve hizmet alanının da elektrik ihtiyacını karşılayabilir.
Güneş Enerjisi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Güneş enerjisi; sağlıklı, yeşil, temiz ve bereketli bir geleceğin anahtarı. Üstelik yalnızca geleceğe yatırım değil aynı zamanda bugünü daha iyi bir hale getirmenin basamaklarından da biri. Her geçen gün dünyaya bizlerin ihtiyacından çok daha fazla enerji gönderen güneşin enerjisinden yararlanmanın avantajlarına birlikte göz atalım mı?
Güneş enerjisinin en önemli özelliği, yenilenebilir ve hatta sınırsız enerji kaynaklarından biri olması. Güneş dünyamızı aydınlattığı sürece faydalanabileceğimiz bu enerji, fosil yakıtlar gibi gelecekte bitme tehlikesine sahip değil.
Ayrıca fosil yakıt kullanımı sırasında ortaya çıkan ve sera gazı etkisiyle küresel ısınmayı tetikleyen gazlar atmosferimize zarar verir ve dolayısıyla dünya üzerindeki yaşamı da kötü etkiler. Bu nedenle elektrik üretimi sırasında sıfır zararlı gaz salınımı yapan güneş enerjisi panellerini kullanarak doğayı koruyabilirsiniz.
Bunların yanı sıra teknolojinin gelişmesiyle kurulum ve bakım maliyeti azalan ve gelecek yıllarda da azalmaya devam edecek olan güneş panelleri, düşük işletim masrafıyla çevrenizin olduğu kadar cebinizin de dostu.